Makale yazmak biraz yetenek biraz da iyi bir araştırmacı olmayı gerektirir. Kelimelerle oynamak, insanları yazılacak makaleye ilgisini çekmek kullanılacak kelimelerle alakalıdır. Yazılacak konuyu çok iyi şekilde aktarmak, ilgi uyandırmak oldukça önemlidir. Bunun için en önemli soru makale yazmadan önce nelere dikkat edilmelidir? sorusu olmalıdır. Bu sorunun cevabını iyice hazmettikten sonra makale yazmaya başlanmalıdır.

Makale yazmanın bazı püf noktaları vardır. Bu püf noktalarına hakim olunursa hemen herkes makale yazabilir. Ancak makale yazarken dil kurallarına uyulmaları, gramer çok iyi kullanılmalı ve makale dili okuyucuyu kendine çekmelidir. Güncel olmayan konularda yazılan makaleler ya da özgün olmayan yazılar, genellikle unutulmaya ve dikkat çekici olmamaya mahkumdur. Makale yazmak istediğiniz konu güncel olursa, okuyucuların dikkatini çekerse ve özellikle internette en çok aranan ama doğru anahtar kelimelerle aranan yazılar olursa makaleniz sizi google’da daha üst seviyelere çıkaracaktır.

Makale yazısı nasıl şekillendirilmelidir?

  • Makale yazısı başlık, konunun kısa özeti, giriş bölümü, materyallerin açıklanması ve sonuç bölümünden oluşmalıdır.
  • Başlık basit, kısa, ilgi çekici olmalıdır.
  • Özgün makale yazısı özet bölümünde hedef kitleyi kendine çekecek, giriş bölümünde tekrarı olmayacak cümlelerden seçilir. Makale konusu ilk cümlede basit olarak aktarılmalıdır.
  • Makale giriş cümlesi okuyucuyu kendine çekecek ilk cümle ile başlamalıdır. Giriş cümlesi özgün, duygusallığa önem veren, okuyucuyu heyecanlandıracak ve çok abartılı olmayan cümleler ile başlamalıdır.
  • Makalenin gelişme bölümünde materyaller açıklanır ve okuyucuya konunun tam açıklaması, örnekleriyle birlikte açıklanır.
  • Makale sonuç bölümü ise artık okuyucu makalenin konusunda anlatılanları çözümlemiş, kendi kafasında kurmuş, sonucunu bulmaya çalışacağı ana sürüklenmelidir.
  • Makale konusu ve başlığı hiçbir zaman güncel olmayan, ilgi çekmeyen konulardan seçilmemelidir.

Makale yazımında seçilecek başlıklar kesinlikle kısa, basit ama ilgi çekici olmalıdır. Gramer doğru kullanılmalı ve en fazla 15 kelime olmalıdır. Yazı kesinlikle emir verici tavırda yazılmamalıdır. Makale başlığı, kesinlikle konusunu yansıtan olmalıdır. Makalenin gelişme bölümünde kesinlikle tekrar cümlelerden kaçınılmalıdır. Tekrar etmek, hem okuyucuyu sıkar hem de yazıdan daha çabuk uzaklaşılmaya başlanır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir